vaksinuar më pak të ngjarë të zhvillojë një covid të gjatë

Në përgjithësi, njerëzit në grup që përdorën kompjuterin rregullisht kishin 42% më pak të ngjarë të tregonin rënie konjitive.

Në mënyrë të ngjashme, krahasuar me individët që nuk e bënë, ata që kënaqeshin me aktivitete shoqërore ose lexuan revista kishin më pak të ngjarë të zhvillonin probleme të kujtesës me 23% dhe 30%, përkatësisht.

Individët e përfshirë në aktivitete artizanale, përfshirë thurjen, kishin 16% më pak të ngjarë të kishin dëmtime të kujtesës, dhe ata që luanin rregullisht lojëra ishin 14% më pak të mundshme.

Rezultatet do të paraqiten në takimin e 68 -të vjetor të Akademisë Amerikane të Neurologjisë në Vancouver, Kanada, në prill.

Autori i studimit Janina Krell-Roesch thotë:

"Rezultatet tregojnë rëndësinë e mbajtjes së mendjes aktive ndërsa plakemi. […] Ndërsa njerëzit plaken, ata mund të duan të marrin në konsideratë pjesëmarrjen në aktivitete si këto sepse mund të mbajnë një mendje më të shëndetshme, më të gjatë. "

Megjithëse autorët theksojnë se hulumtimi tregon shoqërim sesa shkak dhe efekt, pesha e provave në këtë drejtim ka qenë në rritje për ca kohë. Morali i tregimit duket se çdo lloj ushtrimi mendor është më i mirë se asnjë.

Lajmet Mjekësore sot kohët e fundit mbuluan hulumtimet duke pyetur nëse herpesi kontribuon në rënie konjitive.

  • Alzheimer’s/Dementia
  • Neurologjia/Neuroshkenca
  • Të moshuarit/plakja

vaksinuar më pak të ngjarë të zhvillojë covid të gjatë

  • Një studim i ri heton nëse marrja e dy dozave të një vaksine koronavirus para një infeksioni SARS-COV-2 të shoqërohet me simptoma të ulura të covidit të gjatë pas 12 javësh .
  • Vaksinat COVID-19 të dhëna para infeksionit duken efektive në rezistimin e COVID të gjatë pas infeksioneve të përparimit ose infeksionit pas dy dozave.
  • Këto gjetje kanë rëndësi për Iniciativat e Shëndetit Publik të Mbretërisë së Bashkuar që synojnë zvogëlimin e prevalencës së Long Covid në popullatën e SHBA, veçanërisht në komunitetet e pafavorshme ku prevalenca është më e lartë.

Shënimi i redaktorit: Ne e azhurnuam këtë artikull më 9 mars 2022 për të bërë më mirë midis të dhënave të marra nga rishikimi i përgjithshëm dhe të dhënave nga një prej studimeve që përmbledhja ka mbuluar. > Njerëzit mund të përjetojnë 4 ose më shumë javë pasi të infektohen për herë të parë me virusin që shkakton COVID-19. Edhe njerëzit që nuk kishin simptoma COVID-19 në ditët ose javët pasi u infektuan mund të kenë kushte pas Kovidit. Këto kushte mund të paraqesin si lloje të ndryshme dhe kombinime të problemeve shëndetësore për gjatësi të ndryshme të kohës. "

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA) kohët e fundit ndërmori një rishikim të shpejtë të provave për të përcaktuar efektet e niveleve të vaksinimit në zhvillimin e sindromës së gjatë Covid ose simptomave pas-Covid në U.K.

Për më shumë këshilla për parandalimin dhe trajtimin e COVID-19, vizitoni qendrën tonë të koronavirusit.

Gjetjet janë në dispozicion në internet në Bibliotekën UKHSA.

Një përmbledhje e të dhënave

Kjo përmbledhje e sintetizuar e provave të marra nga një kërkim i shpejtë i ndërmarrë më 12 janar 2022 për të identifikuar studimet parësore që lidhen me efektivitetin e vaksinimit kundër Long Covid. Funksioni i tij ishte të sigurojë më shumë informacion në kohë për vendimet e trajtimit COVID kur krahasohet me vlerësimet standarde sistematike që mund të zgjasin shumë më gjatë.

Që nga dhjetori 2021, rreth 2% e popullsisë amerikane raportuan simptoma të gjata covid që ndonjëherë zgjatën për më shumë se 4 javë pas kontraktimit të parë SARS-COV-2.

Që nga janari 2022, 16% e njerëzve në Sh.B.A të pranueshëm për të marrë vaksinën nuk kanë marrë një dozë të dytë. Njerëzit në grupe të vogla dhe të margjinalizuara kanë normat më të ulëta të vaksinimit dhe kanë tendencë të kenë normat më të larta të COVID-19.

Para rishikimit të të dhënave aktuale, ishte e paqartë nëse mbrojtja nga dy doza të vaksinave anti-kovidale para një infeksioni SARS-COV-2 do të zvogëlonte mundësinë e zhvillimit të simptomave të gjata të covid.

Të dhënat sugjeruan që njerëzit të vaksinuar me një ose dy doza të vaksinave Pfizer, Astra-Zeneca, ose Moderna, ose një dozë e vaksinës Janssen (Johnson & amp; Johnson), përpara se infeksioni të ishin gjysma e mundshme Për të zhvilluar simptoma të Long Covid pas infeksionit si njerëz që morën një dozë ose ishin të pa vaksinuar.

Efektiviteti i vaksinave kundër shumicës së simptomave të gjata të covidit ishte më i larti në pjesëmarrësit e moshës 60 vjeç e lart dhe më i ulëti për njerëzit e moshës 19-35 vjeç.

Rishikimi përfshinte 15 studime lokale dhe ndërkombëtare. Tetë studime shikuan efektet e vaksinave që pjesëmarrësit morën para kontraktimit të SARS-COV-2.

Shtatë studime raportuan për njerëz të pa vaksinuar që pësuan simptoma të gjata Covid dhe më pas morën vaksinime.

Një studim i veçantë ekzaminoi efektin e vaksinimit në simptomat e gjata të covidit në pjesëmarrësit më parë të pa vaksinuar të shtruar me COVID-19.

Studiuesit i ndoqën këta individë për të parë nëse ata mbetën të pa vaksinuar ose vazhduan të marrin një vaksinë.

Një muaj pas vaksinimit, 23% e pjesëmarrësve raportuan simptoma të përmirësuara në krahasim me 15.4% të pjesëmarrësve që mbetën të pa vaksinuar, dhe 25.6% e njerëzve raportuan më pak simptoma të përkeqësuara në krahasim me 14.3% të pjesëmarrësve të pa vaksinuar.

Efekti i vaksinimit në covid të gjatë

Një nga studimet e përmendura në rishikim u drejtua nga Daniel Ayoubkhani nga Zyra për Statistikat Kombëtare (ONS). Dr. Ayoubkhani ekzaminoi efektin e vaksinimit në simptomat e gjata të covidit. Studiuesit administruan një studim të infeksionit COVID-19 për pjesëmarrësit e moshës 18-69 vjeç të cilët testuan pozitivë për virusin SARS-COV-2 midis Prillit 2020 dhe Nëntorit 2021.

Ky studim përfshinte 3,090 pjesëmarrës të vaksinuar me dy Mosha mesatare prej 49 vjetësh: 54% ishin femra, dhe 92% ishin të bardhë. Koha mesatare e përcjelljes nga infeksioni ishte 96 ditë.

Në studim, njerëzit që ishin me dy vaksinuar dy ose më shumë ditë para infeksionit u krahasuan me ata që morën një dozë ose ishin të pa vaksinuar në kohën e infeksionit.

Në mesin e pjesëmarrësve, 294 pjesëmarrës të vaksinuar dyfish raportuan simptoma të gjata COVID (prevalenca 9.5%) krahasuar me 452 të pa vaksinuara (14.6%).

Ata që morën dy vaksinime COVID-19 para infeksionit të shoqëroheshin me një ulje prej 41% të shanseve të zhvillimit të simptomave të gjata Covid 12 javë më vonë, në krahasim me mos vaksinimin në kohën e infeksionit.

Implikimet e gjetjeve

Të dhënat e mbledhura nga rishikimi zgjatën hulumtimet e mëparshme dhe treguan se rreziku i zhvillimit të simptomave të gjata të covidit në njerëz me dy vaksinuar ishte afërsisht gjysma e atyre që ishin E pa vaksinuar.

Lajmet Mjekësore sot folën me Dr. Davey Smith, Profesor i Mjekësisë, Specialist i Sëmundjeve Infektive dhe Shef i Departamentit të Sëmundjeve Infektive dhe Shëndetit Publik Global në UC San Diego në La Jolla.

Prof. Smith deklaroi:

"Ky [përmbledhje] jep prova të mira që të kesh imunitet paraprak me vaksinimin para se të marrësh COVID-19 jep një mbrojtje nga Long Covid. Edhe nëse vaksinat COVID-19 nuk mund të mbrojnë plotësisht nga infeksioni, të paktën ata mbrojnë fuqimisht nga rezultatet e këqija si shtrimi në spital dhe vdekja gjatë infeksionit akut, dhe tani duket se ata gjithashtu ofrojnë një mbrojtje nga Long Covid. "

Për azhurnime të drejtpërdrejta mbi zhvillimet më të fundit në lidhje me romanin Coronavirus dhe covid-19, klikoni

  • Sistemi imunitar/vaksinat

Bakteret vaginale mund të kenë një rol në kancerin e qafës së mitrës

Përbërja e baktereve në vaginë mund të jetë një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës, sipas një studimi të fundit. Infeksioni

me disa shtame të veçanta të papillomavirusit njerëzor (HPV) është një rrezik i njohur për kancer të qafës së mitrës. Sidoqoftë, studiuesit në Universitetin e Arizonës në Phoenix sugjerojnë që faktorë të tjerë gjithashtu mund të jenë të rëndësishëm për shkak të ndikimit të tyre në gjendjen e qafës së mitrës.

Një punim i botuar tani në revistën Scientific Reports përshkruan se si ata zbuluan se gratë me kancer ose precancer të qafës së mitrës kishin baktere të ndryshme vaginale për gratë që nuk kishin anomali të indeve të qafës së mitrës.

Gjetja sugjeron që mund të ketë një lidhje të drejtpërdrejtë midis baktereve "të mira" dhe një qafe të mitrës së shëndetshme, dhe baktereve "të këqija" dhe rrezikut të ngritur për kancer të qafës së mitrës.

"Në pacientët me kancer dhe prekancer", shpjegon autori i lartë i studimit Melissa M. Herbst-Kralovetz, i cili është profesor i asociuar në Kolegjin e Mjekësisë në Universitetin e Arizonës, "Lactobacilli-Baktere të mira-janë zëvendësuar nga një përzierje e baktereve të këqija. "

Kanceri i qafës së mitrës dhe HPV

Kanceri i qafës së mitrës fillon kur qelizat në qafën e mitrës, ose hyrja në mitër nga vagina, rriten në mënyrë anormale dhe bëhen një tumor.

Prania e qelizave jonormale njihet si precancer. Nëse qelizat jonormale bëhen qeliza kanceroze dhe përhapen në indet fqinje, ato bëhen kancer i qafës së mitrës.

Indet prekanceroze duhet të "hiqen" për të parandaluar kancerin. Kjo normalisht mund të bëhet pa dëmtuar indet e pa ndikuara. Vlerësimet

për Shtetet e Bashkuara sugjerojnë që, "në një moment gjatë jetës së tyre", afërsisht 0.6 përqind e grave do t’u thuhet se kanë kancer të qafës së mitrës.

Rastet e reja të kancerit të qafës së mitrës në Sh.B.A ranë me të paktën 50 përqind në 1975–2010 dhe statistikat për 2008–2014 tregojnë se më shumë se 66 përqind e grave mbijetojnë për më shumë se 5 vjet pas diagnozës.

HPV përhapet përmes "kontaktit intim të lëkurës në lëkurë", siç është gjatë seksit vaginal, anal ose oral. Ekzistojnë më shumë se 150 lloje të HPV, nga të cilat vetëm disa mund të shkaktojnë kancer tek burrat dhe gratë.

Zakonisht, sistemi imunitar mund të pastrojë virusin pa shkaktuar ndonjë dëm. Por nëse virusi vazhdon, ai mund të shkaktojë lythat gjenitale dhe kancerin.

Në të dy gjinitë, HPV mund të shkaktojnë kancer të gojës, fytit, anusit dhe rektumit. Tek burrat, ata gjithashtu mund të shkaktojnë kancer të penisit. Tek gratë, HPV -të mund të shkaktojnë kancere të qafës së mitrës, vaginës dhe vulvës.

Ndikimi i baktereve vaginale

Prof. Herbst-Kralovetz dhe kolegët e saj studiuan marrëdhëniet midis HPV, kushteve të caktuara në indet vaginale dhe ashpërsia e rritjes në qafën e mitrës.

Ekipi rekrutoi "100 gra premenopauzale" me anomalitë e qafës së mitrës "të ulët dhe të lartë" të qafës së mitrës, kancerin e qafës së mitrës dhe "kontrollet e shëndetshme". Kjo e fundit nuk kishte ndonjë anomali të qafës së mitrës ose kancer dhe përfshinte gra me dhe pa HPV.

Ekipi zbuloi se bakteret Lactobacillus ishin zvogëluar në përputhje me rritjen e ashpërsisë së anomalive të qafës së mitrës.

Ky lloj i baktereve është gjetur më parë për të rritur shëndetin vaginal. Ajo është e lidhur me, por jo njësoj si, bakteret që përbëjnë "kulturë të gjallë" në kos.

Në të kundërt, rezultatet treguan gjithashtu se rritjet në një lloj tjetër të baktereve të quajtura Sneathia ishte e lidhur me infeksionin me HPV, precancer të qafës së mitrës dhe kancer.

Bakteret Sneathia janë të lidhura me abortin, vaginozën, punën e parakohshme dhe problemet e tjera gjinekologjike. Ata gjithashtu kanë qenë të lidhur me infeksionin HPV dhe precancer në qafën e mitrës.

Studimi i ri është domethënës sepse është i pari që tregon se një nivel i lartë i baktereve Sneathia në vaginë është e lidhur harmoniqhealth.com me të gjitha fazat e kancerit të qafës së mitrës, nga infeksioni fillestar me HPV, përmes precancer deri tek kanceri invaziv.

Sidoqoftë, ajo që nuk është e qartë është nëse nivelet e larta të baktereve Sneathia drejtojnë procesin e kancerit ose janë thjesht një nënprodukt i tij. Prof. Herbst-Kralovetz shpjegon se ata po hetojnë në mënyrë aktive këtë pyetje pasi ka pak hulumtime të publikuara mbi "Si funksionon Sneathia në traktin riprodhues".

Roli i përkatësisë etnike

Rreth gjysma e grave në studim ishin me origjinë hispanike dhe pjesa tjetër nuk ishin. Autorët citojnë prova për nivele më të larta të kancerit të qafës së mitrës midis grave hispanike, dhe ata ishin të prirur të zbulonin ndonjë faktor etnik që mund të qëndronte jashtë "mungesës së shqyrtimit" ose "qasje të pabarabartë në kujdesin shëndetësor".

Ata gjetën disa prova për të sugjeruar se mund të jetë kështu. Për shembull, gratë hispanike që morën pjesë në studim kishin më shumë të ngjarë të kishin zvogëluar popullsinë vaginale të Lactobacillus dhe popullsitë më të larta të baktereve Sneathia.

Kjo sugjeron, ndoshta, që përbërja e ndryshme e baktereve vaginale tek gratë hispanike mund të jetë një faktor në rritjen e rrezikut të rrezikut të kancerit të qafës së mitrës në këtë popullatë.

aciditeti i vaginës

Studimi ishte gjithashtu i pari që zbuloi se më pak mjedise vaginale acid ka më shumë të ngjarë të lidhen me anomalitë më të rënda të qafës së mitrës.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar që bakteret e dëmshme nuk bien mirë në mjediset acidike – domethënë, ku pH është 4.5 ose më i ulët. Ndërsa aciditeti zvogëlohet dhe pH rritet, bakteret e dëmshme kanë mundësi më të mëdha për të lulëzuar.

Nivele më të larta të baktereve Lactobacillus, nga ana tjetër, ngrenë aciditetin sepse ato prodhojnë acid laktik.

"Nëse keni nivele të larta të laktobacileve," Prof. Herbst-Kralovetz shpjegon, "Do të keni një pH më të ulët vaginal, dhe kjo shoqërohet me shëndetin."

Ajo dhe kolegët e saj kërkojnë studime më të mëdha që ndjekin njerëzit me kalimin e kohës për të eksploruar më tej marrëdhëniet shkak dhe efekt dhe natyrën molekulare të lidhjeve që ata kanë zbuluar.

"Kjo punë shërben si themel për shumë studime të tjera."

Prof. Melissa M. Herbst-Kralovetz

  • Biologji/Biokimi
  • Kanceri i qafës së mitrës/vaksina HPV
  • Sëmundjet infektive/ Bakteret/Viruset

thatësia vaginale: ‘Gratë, ju lutemi raportoni simptoma,’ i nxisni ekspertët

thatësia vaginale prek shumë gra, por shumica e tyre nuk flasin për këtë – madje as me mjekët e tyre – dhe shumë fituan Nuk ndërmarr ndonjë hap për të përmirësuar sikletin. Pse fshehtësia?

Gratë mund të pësojnë thatësi vaginale (d.m.th., mungesa e lubrifikimit vaginal) në çdo fazë të jetës.

Sidoqoftë, ky problem shihet më së shpeshti gjatë ose pas menopauzës, kur nivelet e estrogjenit të një gruaje shpesh bien.

Një vaginë e thatë sjell me vete një numër problemesh të tjera, siç janë acarimi, kruajtja ose një ndjesi djegieje në zonën gjenitale – veçanërisht gjatë marrëdhënies seksuale.

thatësia vaginale mund ta bëjë seksin të dhimbshëm dhe të pakëndshëm dhe madje mund të çojë në gjakderdhje postkokitale.

Me këtë duke qenë një problem kaq i zakonshëm, veçanërisht për gratë në menopauzë, do të kishte kuptim vetëm që ajo të diskutohej lirshëm, dhe që gratë të mos kenë ndonjë aftësi në kërkimin e mënyrës më të mirë të menaxhimit të simptoma.

Por kjo nuk është ajo që një studim i ri, i kryer nga shkencëtarë nga institucionet në të gjithë Shtetet e Bashkuara – përfshirë Universitetin e Kalifornisë, Davis, Universitetin e Masaçusets në Worcester dhe Universitetin e Miçiganit në Ann Arbor – Gjetur.

Studiuesit analizuan të dhënat nga studimi i shëndetit të grave në të gjithë vendin (SWAN) dhe zbuluan se shumica e grave nuk raportojnë thatësi vaginale për mjekët e tyre, dhe as nuk marrin masa për të lehtësuar këtë problem.

Në një punim të botuar tani në revistën Menopauzë – të Shoqërisë së Menopauzës së Amerikës së Veriut (NAMS) – ekipi hulumtues shpjegon se thatësia vaginale trajtohet si një temë tabu. Autori i parë i studimit është Dr. Elaine Waetjen.

një problem i zakonshëm i mbështjellë në heshtje

Swan gjurmoi të dhënat e 2,435 grave gjatë një periudhe 17 vjeç (1996–2013), dhe, nga të gjithë pjesëmarrësit e studimit, 19.4 përqind – të cilët ishin të moshës 42-53 vjeç në fillim – raportuan se kishin pasur thatësi vaginale në fillim të studimit.

dhe, në kohën kur të gjithë pjesëmarrësit e studimit arritën në moshën 57–69 vjeç, madje edhe më shumë prej tyre (34 përqind) raportuan se kishin thatësi vaginale.

Recent Comments