Može se kupiti ili cijeli ili odjeven u odreske i filete.

Maloljetnice u slatkoj vodi (Fry) prepoznaju se dobro razvijenim vertikalnim tragovima papagaja na leđima, protežući se izvan bočne linije sa strana.

Odrasli Chinook teži 15-45 lb, duljina 75-100 cm. Život je oko 3-7 godina.

Biology

Chinook losos su anadromne vrste slične drugom pacifičkom lososu. Oni postaju seksualno zreli od svoje druge do sedme godine, a kao rezultat toga, riba u bilo kojem trčanju za mrijest može se uvelike razlikovati u veličini.

Ljeti putuju od oceana do uzvodne slatke vode za mrijest. Svaka ženska osoba naslanja između 3.000 i 14.000 jaja u nekoliko šljunčanih gnijezda, zvanih crvene. Sav chinook losos umire nakon mrijesta.

Oplođena jaja se obično izvijaju u kasnoj zimi i žive u šljunku do sljedećeg proljeća kada rastu kao parr i nakon toga migriraju u ocean kao namrznute u svojoj drugoj godini od svoje druge godine u svojoj drugoj godini od svoje druge godine Život.

Odrasli Chinook trošite bilo gdje od 1-5 godina hranjenjem u oceanu i vratite se na mrijest u slatkoj vodi kako bi dovršili ciklus.

stanište

Chinook losos Jesu li anadromne ribe koje žive u slanoj vodi kao odrasla osoba, ali u proljeće migriraju u slatku vodu u mrijest. Preferiraju hladno (10-14 ° C), dobro oksigenirane, čiste vode kako bi uspjele.

maloljetnice plijeni uglavnom na zooplanktonu i insektima. Odrasli u oceanu jedu razne organizme, uključujući haringu, pilchard, lignje i rakove.

berba

sezona berbe lososa Chinook dopuštena je samo 3-5 mjeseci, Od svibnja do rujna.

beru se koriste različitim vrstama prijenosa. U slatkoj vodi većina ugrada lososa vrši se trolling posudama s mamcem ili mamcima kroz skupine hranjenja ribe. Komercijalni oceanski ribarstvo koristi sećerske mreže za uhvatiti.

Zdravstvene prednosti Chinook lososa

Chinook Salmon najtraženiji su nakon sorti lososa za njihova cjelovita svojstva prehrane. 3,5 oz (100 g) drži 179 kalorija.

American Heart Association preporučuje konzumaciju najmanje 2 obroka masne ribe kako bi se ispunili zahtjevi esencijalnih masnih kiselina, proteina, minerala i vitamina topljivih masti.

Karakteristična ružičasto ili narančasto-crvena boja mesa od lososa chinook potječe od masnopirljivog karotenoidnog pigmenta astaksantina, koji obično postoji u mesu raka poput škampi.

astaxanthin je biološki stabilan antioksidans, nekoliko stotinu puta snažniji od vitamina-C i co-enzima Q10.

chinook je bogat izvor vitamina-a, d, e i dugih lananih omega-3 masnih kiselina (PUFA).

Fresh Chinook Filet izvrstan je izvor proteina; 3,5 oz Chinook mesa osigurava 19,93 g (36% dnevno potrebnih razina). Potpuno je u smislu da sačinjava sve esencijalne aminokiseline potrebne za optimalni rast i razvoj.

Chinook riba je dobar izvor omega-3 eikosapentaenoikacida (EPA), docosapanteenoicacid (DPA) i docosahexaenoic kiselina (DHA) masne kiseline. Istraživačke studije sugeriraju da ove masne kiseline, posebno DHA, igraju važnu ulogu u razvoju neuronskog sustava, posebno u dojenčadi i djece.

U odraslih, nekoliko velikih ispitivanja procijenilo je učinak riba ili ribljeg ulja na srčanoj bolesti. U ispitivanju prevencije GISSI-a, preživjeli od srčanog udara koji su tri-gramsku kapsulu omega-3 masti svakodnevno uzimali tri godine, manje je vjerovatno da će imati ponovljeni srčani udar, moždani udar ili umrijeti od iznenadne smrti od onih koji su uzeli placebo.

To je jedan od najboljih izvora nekih B-kompleksnih vitamina kao što su piridoksin-0,400 mg (31% RDI/100 g), niacin (vitamin B3: 53% RDI/100 g) i riboflavin .

chinook fileti sastavljaju 453 IU/3,5 oz vitamina-A. Vitamin-A i Omega-3 su neophodni za zdravu sluznicu i kožu.

100 g (3,5 oz) Chinooka ima 526 IU vitamina D; Oko 94% dnevnog preporučenog unosa. Vitamin D igra važnu ulogu u metabolizmu kalcija i nudi zaštitu od karcinoma.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) preporučuje da trudnice mogu jesti najmanje 8 unci i do 12 unci (340 grama ) raznih morskih plodova nižih živa tjedno.

Nadalje, Chinook sačinjava značajne količine esencijalnih minerala poput fosfora, magnezija i kalcija. Selen, željezo i jod neki su od elemenata u tragovima koji su obilno prisutni u ovoj ribi.

Pogledajte u nastavku tablicu za dubinsku analizu hranjivih sastojaka:

losos-kinook ( O. Tshawytscha)), sirova, hranjiva vrijednost na 100 g. (Izvor: USDA Nacionalna baza podataka o hranjivim tvarima) PrincipI srijentiranje vrijednosti RDAEnergy179 kcal9%ugljikohidrata0 g0%proteina19,93 G36%Ukupna masti dijeta dijeta. Vitaminis30 µg7,5%niacin8,420 mg53%piridoksin0,400 mg31%riboflavina0,113 mg19%tiamin0,054 mg4,5%vitamina-A453 IU15%vitamin-B1212121,3 µg6,5,5 D526 IU131,5%vitamin-E1.22 mg7%Electrolytessodium47 mg3%kalij394 mg8%mineralcalcium26 mg2,6%Iron0,25 mg3%: PUF40 (PUG24%(PUG24%(PUG289 MG44 5 N-3) 1.008 G-D-DPA (22: 5 N-3) 0,301 G-DHA (22: 6 N-3) 0,944 G-

Kupnja

divlje uložene, Kao i Chinook s kaveza s Novog Zelanda, dostupan je u američkim trgovinama. Sezona pacifičkog lososa traje od svibnja do rujna; Ako ga vidite izvan tih mjeseci, to je smrznuto, iako će i dalje biti ukusno. Divlji losos je obično skuplji.

U SAD -u se Chinook obično prodaje smrznute cijele ili cijele strane, filete, odrezak i komadići. Propuštene, sušene i sušene verzije također su lako dostupne. Može se kupiti ili cijeli ili odjeven u odreske i filete.

Potražite etiketiranje na paketu “uzgojeni farmi”/”divlje ulovljene” i “odgovorno srušeno”/”održivi morski plodovi”. Ako kupite cijelu ribu, odaberite onu sa svijetlim, bistrim očima i vlažnom, sjajnom kožom, čvrstom konzistencijom i svježom aromom.

Izbjegavajte ribu koja miriše na oštar, riblje ili amonijak. Također, potražite ružičasto-narančasto meso s bistrim bijelim linijama za svježinu reznih dijelova poput odrezaka.

Izbjegavajte dimljeni losos suhim ili smeđim rubovima koji izgledaju propusno i mokro. Chinook losos je masnoća i riba bogata proteinima. Privlači bakterije i brzo se okrene loše ako se ne pohranjuju u dijelove zamrzivača ubrzo nakon berbe.

kod kuće, pohranite cijelu ribu, filete, odreske i komade u hladnjaku za upotrebu u roku od 1-2 dana, Inače u odjeljku za zamrzavanje za produženu upotrebu.

Hrana koristi

Divlji chinook iz Aljaških voda najcjenjeniji je od svih vrsta lososa za svoje aromatično, omega-3 bogato meso i ukusan okus .

Može se na žaru, peći, pari, pečen ili poširo. Meso srednje porcije je osjetljivije od mesa bliže repu. Ako više volite kožu, samo je ogulite iznutra. Uklonite sve kosti prije kuhanja.

Samo provjerite, treba ga kuhati dok meso ne bude neprozirno i pahulji s vilicom lako.

Evo nekoliko ideja za posluživanje:

Chinook losos na žaru. Zasluge: Kalifornijski kralj losos

Uživa se losos Chinook jednostavno na roštilju u maslinovom ulju i bilju sa stiskanjem limuna.

Relish hrskavi Fileti ili odresci za tanke u umaku od maslaca na nekoliko minuta, poslužite s limunovim klinom kao garnish.

konzervirani i dimljeni chinook koji se koristi u sendvičima, salatama, omletima, jelima od tjestenine, mousu i kasicama , i quiches.

Masunosuke je japansko ime za Chinook Salmon. Slani losos ili Shio-Take glavna je japanskog doručka posluženog uz rižu, miso juhu i kiseli krastavci.

Japan u velikoj mjeri uvozi divlje ulovljene Aljaske i uzgajao Novi Zeland Chinook kako bi ispunio domaće zahtjeve. Široko se koristi u restoranima sushi i sashimi širom Japana.

chinook losos roe (kavijar) – je veći kavijar za losos od zrna (ikura) od ostalih manjih vrsta lososa. I kavijar (Ikura) i Roe u SAC (Sujiko) uživaju u preljevima u sušiju i rižinim jelima u Japanu.

Sigurnosni profil

Chinook imaju višu razinu žive od ostalih lososa , ali ove su razine još uvijek ispod onih koje se nalaze u ribama nazvanim u ovom savjetovanju. Razina metilne žive u Chinook Salmonu iznosi 0,022 dijela na milijun (ppm).

Prema tome, konačne smjernice za FDA u SAD -u o tome koliko majki koje očekuju ribu, kao i majke koje doje mogu jesti, zajedno s popisima specifičnih opcija koje je Sigurno ili treba izbjegavati, smješta Chinook u kategoriju najboljeg izbora. Ovim mjerilom može se konzumirati 2-3 obroka tjedno. (Medicinski odricanje).

također pročitajte ≻≻-

≻≻- Sockeye Salmon Prehrana i zdravstvene koristi.

≻ ≻ ≻ ≻ ≻ ≻ ≻ ≻ ≻ ≻ ≻ ≻ ≻- Atlantske činjenice o prehrani bakalara i zdravstvene koristi.

≻≻ ≻≻- Brook činjenice o prehrani pastrmki i zdravstvene koristi.

≻≻ ≻≻- HALIBUT FAKTIRANJA I ZDRAVSTVENE BEZICE.

≺≺ Natrag na morske plodove iz Chinook sa lososom sa lososom i zdravstvene koristi.

Daljnje čitanje (veze se otvaraju u novom prozoru) :

Chinook losos. Pdf.

Trudnoća i riba.

USDA Nacionalna baza podataka hranjivih tvari.

omega-3 masne kiseline: bitan doprinos.

Rambutan je još jedno ukusno voće u obitelji Lychee (Sapindaceae) tropskih plodnih stabala. cystonette gdje kupiti Kliknite ovu vezu Njihova vanjska kore prekrivena je mekim, gipkim, dlakavim bodljima i stoga je dobila ime Rambut u Malajskoj.

Botanično, ovo egzotično voće znanstveno je nazvalo nephelium lappaceum l.

Neki od Uobičajena imena su Ramboostan, dlakavi lichee, litchi chevelu ili rambotan (francuski), ngeāa (เงาะ- thai), chôm chôm (vijetnamci), itd.

voće od rambutana. NAPOMENA Za bijeli-aril iznutra.

Nephelium lappaceum je zimzeleno stablo visok oko 10-12 m i dobro raste u vlažnim, tropnim klimama. Okrugli, ovoidni plodovi pojavljuju se do lipnja u grozdovima oko 90 dana nakon postavljanja voća na paniku.

voće od rambutana mjeri oko 1,8 dugih i 1 do 1,5 u širokom. Vanjska koža debljina je 2 do 3 mm i prekrivena je mekim, dugim, kičastim bodljima (dlačicama) koje kad zrele crvene ili žute. Iznutra je sočna, riža-bijela, jestiva Aril (mesna) pričvršćena na jedno, veliko sjeme kao u litchi u tipovima prianjanja. Spremni kultivari također postoje i preferiraju se za pričvršćivanje sorti.

Okus i tekstura gotovo su slični lihejama, ali malo kiseliji. Sjemenke su nejestiva i otrovne.

Pulasan je usko povezan i ima puno ugodnog okusa od Rambutana i Lichee -a.

Zdravstvene prednosti Rambutana

Svježe voće Rambutan 75 kalorija na 100 g jestivog dijela. Nema zasićenih masti ili kolesterola, već sastavlja dobre količine prehrambenih vlakana, vitamina i antioksidanata.

Za razliku od likera, rambutani ne sadrže oligonol, polifenol male molekulske težine. Unatoč tome, nosi druge antioksidante poput vitamina C, a polifenoli.

Rambutan nosi oko 30 mg vitamina-C; 50% dnevno preporučene vrijednosti. Studije sugeriraju da konzumiranje plodova bogatog vitaminom-C pomaže ljudskom tijelu da razvije otpornost u borbu protiv zaraznih sredstava i uklanja štetne, protuupalne slobodne radikale.

nosi dobre količine prehrambenih vlakana, 0,24 g na 100 g .

Svježe voće su vrlo dobar izvor vitamina B-kompleksa kao što su riboflavin, niacin i folates. Ti su vitamini ključni jer djeluju tako što djeluju kao ko-faktori kako bi se tijelo metaboliziralo ugljikohidrate, proteine i masti.

Rambutan također nosi mnoge minerale poput kalcija (10,6 mg), fosfora (12,9 mg) i bakara. Budući da je sočno tropsko voće, drži dobre količine kalija, važna komponenta staničnih i tjelesnih tekućina pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog tlaka; Tako nudi zaštitu od moždanog udara i koronarnih srčanih bolesti. Bakar potreban u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Pogledajte donju tablicu za dubinsku analizu hranjivih sastojaka:

rambutan Nutrition (Nephelium lappaceum L.), svježe, vrijednosti na 100 g , (Izvor: www.hort.purdue.edu/newcrop/morton).

PrincipLenuuntrient ValueEnergy75 Kcalcarbohidrati16.02 GProtein0.46 Gholesterol0 mgdietarsko vlakno0.24 GVITAMINSVITAMIN C30 mgminalscalcium11>

RAMBUTAN I LYCHEE PROSTORSKI PROSTORNOSTI U TRGOVINU- KUALA LUMPUR.

DRVA RAMBUTAN DIJELO DIVE godišnje. Svježe voće, dakle, počne dolazak na tržišta do lipnja i posljednjeg do prosinca. Kupite bobice svježeg izgleda. Prevrnite prstima preko voća kako biste utvrdili njegove meke, fleksibilne bodlje (dlake) za svježinu. Izbjegavajte one koji se pojavljuju osušene, obrubljene i krhke dlake jer ukazuju na staru zalihu.

kod kuće, stavite ih u hladno mjesto u zdjelu s voćem, povremeno navlažene kako bi ih održali svježim. Jedite ih dok su svježi. Oni mogu ostati svježi do 5 dana na sobnoj temperaturi, a 10-12 dana unutar hladnjaka postavljenog na odgovarajućoj vlažnosti.

oguljeno/sjeme plodova, međutim, rano propadaju i treba ih konzumirati rano. Oni se također mogu zamrznuti ili osušiti i konzervirati u svrhu izvoza.

Metode pripreme i posluživanja

rambutani mogu se koristiti na isti način kao i Lychee i Longrans. Da biste se pripremili, samo oprati voće u hladnoj vodi i suši se čistim ručnikom. Napravite površni rez na kore pomoću noža za raširivanje i uvijajte kako biste odvojili gornju polovicu čaše.

Alternativno, kao što to čine urođenici Malaja, samo razbijte koru palcem i uvijanjem/odvajanjem da biste izvukli školjka. Kao i u Litchisu, pazite da ne stisnete svoje tijelo, ili inače, možda ćete završiti škljocanje i izgubiti sok! Zatim pažljivo ogulite tvrdu vanjsku kožu zajedno s tankom unutarnjom membranom kako biste otkrili prekrasno mlijeko, prozirno bijelo meso.

Jedite oguljenu cijelu bobicu u jednom potezu! Ne griz. Da biste uživali, nježno usisajte svoj božansko slatki sok, valjajući ga između jezika i nepca, a zatim samo ispljunite njegovo sjeme (jama).

Evo nekoliko savjeta za posluživanje:

Fresh Fresh Rambutan treba uživati sam bez ikakvih dodataka/začina.

Njegovi dijelovi mogu biti odličan dodatak voćnim salatama i kao ukras.

sok/sirup od rambutana može biti osvježavajući ljetni napitak .

Kao i u litchisu, može se koristiti i u žele, džemovi, sorbet, umaci i sirupi.

Sigurnosni profil

voće Rambutan se dobro tolerira a alergijske reakcije su prilično rijetke. Trudnice i djeca mogu sigurno jesti zasijane, slatke arile. Sjemenke sadrže saponinske alkaloide i treba ih odbaciti.

Ljudi s dijabetesom možda će htjeti izbjeći jesti previše zbog njihovog visokog sadržaja šećera. (Medicinsko odricanje od odgovornosti)

Također biste mogli čitati ≻≻-

≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ Langsat) činjenice o prehrani voća i zdravstvene koristi.

≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ ≺≺ lichee (litchi) činjenice o prehrani i zdravstvene koristi.

≺≺ Natrag na voće iz Rambutana. Posjetite ovdje za impresivan popis svih sorti voća s potpunim ilustracijama njihovih činjenica o prehrani i zdravstvenih koristi.

≺≺ Natrag na početnu stranicu.

Daljnje reference:

Vrijednost hrane na 100 g jestive porcije. (otvara novi prozor)

rambutan – tnau agritech portal- pdf.

Informacije o raku Stanford School of Medicine Page- prehrana za smanjenje rizika od raka (veza se otvara u novom prozoru).

Prehrambene činjenice sjemenki suncokreta

Slatki, orašasti suncokret Sjemenke su izvrstan izvor esencijalnih masnih kiselina, vitamina i minerala. Suncokretove jezgre zapravo se koriste za izvlačenje jestivog ulja na komercijalnim razinama. Osim što se jedu kao popularne grickalice, u kuhinji se koriste i za pripremu različitih recepata.

Suncokret je visoka, uspravna, zeljasta godišnja biljka koja pripada obitelji Asteraceae, u rodu, Hentianthus . Njegovo botaničko ime je Helianthus Annuus. Porijeklom je iz srednje američke regije odakle se proširio kao važan komercijalni usjev širom svijeta preko europskih istraživača.

Contents

Recent Comments